Auditare şi certificare energetică
1
Ce este Certificatul de performanţă energetică?
- este un document elaborat de către auditorii energetici pentru clădiri, conform unei metodologii de calcul stabilită prin lege, în care se urmăreşte declararea și afișarea performanței energetice a clădirii.
- este obligatoriu începând cu data de 19 iulie 2013 odată cu intrarea în vigoare a legi 159/2013 pentru clădirile care se construiesc, se vând (chiar şi prin programul prima casă sau credit bancar), se închiriază sau sunt supuse unor renovări majore.
- este obligatoriu începând cu data de 19 iulie 2013 să se realizeze şi afişeze într-un loc accesibil şi vizibil publicului în cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă de peste 500 mp, aflată în proprietatea/administrarea autorităţilor publice, precum şi în cazul clădirilor în care funcţionează instituţii care prestează servicii publice.
- este obligatoriu să se realizeze şi afişeze într-un loc accesibil şi vizibil publicului, începând cu 9 iulie 2015, în cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă totală de peste 250 mp, aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau în care funcţionează instituţii care prestează servicii publice.
- prezintă performanţa energetică într-o formă sintetică unitară, cu detalierea principalelor caracteristici ale construcției și instalațiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică și energetică, însoţită şi de recomandări de îmbunătăţire a acesteia.
- oferă o imagine a costurile de exploatare ale clădirii, costuri aferente consumurilor de energie termică şi electrică. Astfel, o construcţie încadrată în clasele de performanţa A sau B va fi mai eficientă energetic decât cea încadrata în clasele C...G, valorile facturilor la energie termică (încălzire, apă caldă menajera), gaze naturale sau curent electric (iluminat) fiind cu cel puţin 15-20% mai mici.
- este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea/unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care modifică consumurile energetice ale acesteia.
2
Ce tipuri de clădiri sunt supuse auditului?
- locuinţe unifamiliale;
- blocuri de locuinţe;
- birouri;
- clădiri de învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, cămine, internate);
- spitale, policlinici;
- hoteluri şi restaurante;
- săli de sport;
- clădiri pentru servicii de comerţ (magazine, spaţii comerciale, sedii de firme, bănci);
- instituţii publice - ce includ Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, ministerele, alte organe de specialitate ale administraţiei publice şi autorităţi publice, instituţiile publice autonome, precum şi instituţiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finanţare a acestora;
- instituţii publice locale - incluzând comunele, oraşele, municipiile, sectoarele municipiului Bucureşti, judeţele, municipiul Bucureşti, instituţiile şi serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanţare a activităţii acestora;
- alte tipuri de clădiri consumatoare de energie (clădiri industriale cu regim normal de exploatare).
3
Care este scopul unui audit energetic?
Prin Auditul energetic al clădirii se determină:
- obţinerea datelor despre profilul consumului energetic existent al clădiri;
- analiza repartiţiei consumului;
- analiza stării clădirii şi a eficienţei instalaţiilor acesteia;
- identificarea problemelor critice şi a modalitaţiilor de îmbunătăţire;
- cuantificarea oportunităţilor rentabile de economisire a energiei prin identificarea soluţiilor de creştere a performanţei energetice;
- evaluarea economiei de energie şi a eficienţei economice a soluţiilor propuse cu estimarea costurilor şi a duratei de recuperare a investiţiei.
Auditare energetică atestată
Primul pas către performanţă energetică
În calitate de auditor energetic gradul I realizez certificate de performanţă energetică şi audit energetic în baza Legii 372/2006 pentru o gamă largă de clădiri. Imbinând o vastă experienţă în sistemele termice şi de climatizare cu abilităţile de management şi know-how-ul tehnic vă ofer un produs complet în vederea Auditării si Certifcării performanţei energetice a clădirilor şi instalaţiilor acestora.
Doriţi să aflaţi mai multe despre noi?
Sunaţi-ne la +4 021.337.25.01 sau la +4 0729.057.479
Lara Business Energy
Strada Colonel Gheorghe Costescu, Nr. 3, Sector 4, Bucureşti, România, Cod poştal 040548